WiFi hastighedstest

En WiFi hastighedstest kan vise dig hastigheden på dit internet målt på den trådløse forbindelse, men vil aldrig give dig et billede af den hastighed, du har tilgængelig. Mange af de henvendelser vi modtager i Kviknet, skyldes forkerte resultater skabt med en WiFi hastighedstest.

En trådløs internetforbindelse vil aldrig blive lige så hurtig og stabil som en kablet internetforbindelse. For at måle den korrekte internethastighed, bør du derfor ikke lave en WiFi hastighedstest, men gennemføre en kablet hastighedstest. Se her hvordan.

Forskellen på 2.4 GHz og 5 GHz

Forskellen mellem de to WiFi signaler er helt simpelt, at der på 2.4 GHz findes flere forstyrrelser og at signalet er langsommere. Men 2.4 GHz har en bedre rækkevidde end 5 GHz.

Årsagen skal findes i, at der på 2.4 GHz forekommer forstyrrelser fra andet end nærliggende trådløse routere. Her kan forekomme forstyrrelser fra mikrobølgeovne, trådløse alarmer og andet, som ved anvendelse, benytter sig af de samme frekvensbølger.

På 5 GHz er der knap så mange forstyrrelser. Frekvensen har en mindre rækkevidde, men rækkevidden er mere koncentreret. Derfor er 5 GHz optimal, når du sidder tæt på routeren og har brug for den bedst mulige WiFi hastighed. I de fleste tilfælde anbefaler vi, at du anvender 5 GHz.

Vælg 2.4 GHz WiFi signal hvis:

  • Routeren står længere væk
  • Du har vægge, etageadskillelser og lignende mellem din WiFi router og dine enheder.
  • Du har gamle enheder.

Vælg 5 GHz WiFi signal hvis:

  • Du er tæt på routeren
  • Du ønsker bedst mulig hastighed på de enheder, der har brug for det.

WiFi kanal valg

En router kommunikerer på kanaler. Kanalerne kan i sjældne tilfælde overlappe hinanden, hvilket vil udmunde i forstyrrelser for den enkelte bruger. Derfor anbefales det at anvende forskellige kanaler, på hhv. 2.4 GHz og 5 GHz. På 2.4 GHz er det bedst at benytte kanal: 1, 6 og 11.

På 5 GHz er det lidt en anden sag. De fleste routere har en automatisk indbygget funktion, som gør at den selv vælger den bedste kanal fra kanal 52 og opefter. Disse kanaler kaldes DFS-channels, og DFS står for Dynamisk Frekvens Selektion. Ønsker man selv at vælge en kanal mellem 36 og 52, skal DFS slås aktivt fra på routeren, før disse kan vælges.

Opdeling af Wifi

Oplever du udfordringer med dit WiFi signal, kan du med fordel dele WiFi op, så det har to forskellige navne.

  • Sådan skifter du netværkskanal på din Wifi router
  • Sådan splitter du 2.4 GHz og 5 GHz